Ella – cum să iubești ceea ce faci sau să faci ceea ce iubești  

„Ella, mă poți ajuta la comanda venită pe site? Răspunde tu, te rog, și ocupă-te de expediere”.

„Ella, pregătește, te rog, cutiile cu necesarul pentru eveniment, pune tu ce știi că ne trebuie. Când ai timp, selectează și produsele pentru expunere”.

„Poți face câteva fotografii și clipuri cu noile produse, Ella? Eventual și un reel pentru Instagram. Poate o înveți și pe noua colegă cum să le editeze”.

„Te-ai întors deja de la IKEA, e totul ok, da? Excelent, chiar mă întrebam dacă ai timp și de dosarul de conta”.

„Ella, roagă-l pe Mihai să listeze 100 de etichete, ai template-ul pe mail. Mersi”.

 „Ella, avem niște solicitări…”

”Ella, ne trebuie… ”.

„Ella…”

Și Ella le face pe toate.

În timp ce Deea, managerul Atelierului de Pânză, e creierul unei întreprinderi sociale cu multe, foarte multe provocări, Ella este motorul, mâna dreaptă, vocea, asistentul manager minune capabil să rezolve orice problemă ori situație oricât de complexă, să se ocupe de comenzile de pe site, de livrări, de social media, de showroom-ul cu produse, de contabilitatea Atelierului, de alegerea modelelor de produse Puzzletex sau a imprimeurilor pentru sacoșele de bumbac, să participe la evenimente și, alături de manager, la interviurile pentru angajare, să preia departamentul HR atunci când Ana, responsabila, este plecată în concediu, să coordoneze permanent producția de la atelierele de croitorie din IKEA București și IKEA Timișoara. Și să clarifice orice altceva apare zilnic în acest loc creativ și surprinzător.

Primii pași

Slăbuță, delicată, mereu cu ținuta perfectă și aparent foarte sobră, Ella – pe numele întreg Maria Mihaela Ciorobea – este omul din Atelier cu puteri inepuizabile, care pare că nu obosește, nu se enervează, care nu refuză nimic niciodată și care acordă ajutor oricând și tuturor membrilor echipei. Și nu e ușor într-o întreprindere socială aflată în proces de extindere.

Calitățile astea nu au apărut așa, peste noapte, din ziua în care s-a angajat aici. Le are de când se știe și, autodidactă fiind, și le-a dezvoltat permanent pe parcursul experiențelor trăite. Iar acestea n-au fost puține deloc, ținând cont că are doar 34 de ani.

De exemplu, abilitățile de comunicare au făcut-o să se remarce încă de mică în cercul colegilor de școală sau al rudelor. Mai târziu, în adolescență, a devenit una dintre elevele populare din liceu.

„Eram prietenoasă, îmi plăcea să vorbesc cu toată lumea, să ajut, să mă implic în orice acțiune organizată la școală sau de colegi”, spune ea, povestind despre cei primii 4 ani de maturizare petrecuți la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Protecția Mediului din București. Aici, pe lângă ușurința de a participa la orice eveniment, Ella a prins dragoste pentru gătit, mai precis „prăjiturit”, pasiune care nu i-a trecut nici azi și îi potolește mereu setea de a crea ceva. „Am lucrat la un moment dat într-o cofetărie, unde am învățat multe în domeniu. În pandemie, pentru că stăteam acasă, pregăteam prăjituri pentru prieteni. A fost o adevărată terapie pentru mine. Și acum mă relaxează să prepar o delicatesă”, mai spune Ella.

De la adolescenta entuziastă

După liceu, a urmat evident facultatea, unde și-a dezvoltat alte competențe, abilități sau a dobândit unele noi.

„Intenția mea era să urmez studii în domeniul turismului, întotdeauna m-au fascinat locurile exotice”, zice. Pragmatismul a fost totuși mai tare decât plăcerea și a decis că Facultatea de Management si Marketing o va ajuta mai mult în carieră – lucru care se observă astăzi în tot ceea ce face. Așa că a urmat-o pe aceasta, în paralel angajându-se în locuri care să-i asigure autonomie  financiară, dar și experiență practică.

„Am lucrat din anul întâi. La început ca promoter pentru diferite firme la care lucrau și prietenele mele. A urmat apoi primul job cu contract – de consilier vânzări pentru un brand de accesorii. După aceea, am fost consilier suport la Marionnaud, pe Magheru, de unde am luat cu mine fascinația pentru parfumuri. Apoi am lucrat la showroom-ul Ferrari din Otopeni, pe postul de front desk officer. A fost cel mai relaxant job al meu, deși trebuia să fiu „țiplă”, îmbrăcată impecabil și „urcată” pe tocuri”, râde Ella, amintindu-și experiența. „Drumul de acasă până acolo dura cam 2 ore, așa că uneori mergeam cu pantofii în geantă și abia când mă apropiam de birou îi încălțam”.

Pe lângă relaxare, postul de aici i-a oferit oportunitatea de a întâlni persoane foarte importante din lumea business-ului autohton. Una dintre ele a fost chiar Ion Țiriac despre care Ella afirmă cu convingere: „Un gentleman desăvârșit”.

…la femeia puternică și încrezătoare

Din Otopeni s-a mutat apoi mai aproape, la Zara, unde a cunoscut alte provocări, a crescut iar profesional, ocupându-se de layout alături de manager și sprijinindu-și colegii de la alte departamente pe partea creativă.

Al șaptelea job – se știe că 7 este cifra echilibrului! – a venit în martie 2021. La Atelierul de Pânză. Pe acesta Ella nu l-a mai părăsit.  

„Văzusem pe Facebook un anunț pentru alt post în cadrul Viitor Plus”, povestește ea începutul. „Am fost la interviu, dar nu eram așa convinsă, știam că pot mai mult decât îmi oferea jobul acela. Câteva zile mai târziu m-au sunat iar și m-au chemat pentru funcția de asistent manager și coordonator producție IKEA, în cadrul Atelierului.

Am avut întâlnire cu Deea, managerul, într-un haos de încăpere”, râde Ella. „Se reorganiza întreaga echipă, urma mutarea in sediul din Ispravnicului, ceea ce îmi spunea că e un nou început pentru tot Atelierul, dar și pentru Viitor Plus. Mi-a plăcut asta și, mai mult, abordarea în interviu: un joc de rol, cu o situație de la IKEA. M-am îndrăgostit pe loc de stilul de lucru, de misiunea atelierului, de perspective. Oportunitatea de a fi creativă a fost încă un atu care m-a convins să rămân”.

Ascensiunea – cu bune și mai puțin bune

De aproape 3 ani, Ella este una dintre persoanele de neînlocuit în Atelier. Prezentă peste tot – chiar dacă uneori lucrează remote  –  pricepută la toate, este omul de bază al managerului, fără de care activitatea nu ar fi la fel de calmă, firească, în plină dezvoltare. Și chiar dacă pentru necunoscuți pare tăcută și distantă, cu o atitudine perfect profesională, cei apropiați o știu cât de vorbăreață poate fi, de veselă și sentimentală.

„Încerc să nu-mi trădez emoțiile, la serviciu e posibil să fii considerat slab. Uneori însă, când situația o cere, îmi permit să fiu naturală. Totuși, abia acasă îmi descarc toate trăirile de la birou. Cum s-a întâmplat după interviul pentru angajarea lui Vlăduț (găsiți povestea lui pe blog). Nu participasem la intâlnire, dar i-am aflat ulterior povestea și m-a emoționat mult, însă nu am arătat la serviciu acest lucru.

Singurul care i-a văzut slăbiciunea din ziua aceea, dar și altele din viață, a fost Răzvan, iubit din clasa a XI-a și soț din 2023. Omul care o iubește și îi este alături la tot binele pe care îl trăiește de când lucrează în Atelier. Dar și la rău.

„Acum aproape un an am fost diagnosticată cu hernie cervicală. Avusesem o criză urâtă, nu mă puteam mișca, durerile erau năucitoare. Norocul meu a fost să găsesc un osteopat excepțional, cu ajutorul căruia am scăpat de intervenția chirurgicală și ale cărui sfaturi mi-au devenit stil de viață. Criza aceea a fost ca o palmă, m-a trezit, m-a făcut să mă gândesc mai mult la mine. Poate nu să mă pun pe primul loc, dar obligatoriu pe al doilea. Așa mi-am schimbat felul de a trăi și am învățat să am grijă de mine”, vorbește senin Ella despre o experiență dureroasă la propriu, dar care a fost o lecție pentru toți anii care vor urma.

Iar lecții primește zilnic. Cele mai multe pozitive. Din diverse conjuncturi, din evenimente, din responsabilitățile jobului. Dar mai ales din oameni. Cel mai drag model al ei este acum Deea, recunoaște ea cu zâmbetul pe buze.

„Încă de la interviu mi-a plăcut interacțiunea cu ea. A fost unul dintre motivele pentru care am decis să accept oferta. În timp, am colaborat tot mai bine și am reușit să construim împreună o echipă specială. Poate e ciudat, însă eu n-o consider șefa, ci prietena mea. Am învățat multe de la ea, mi-a arătat că se poate realiza ceva apropiind oamenii. Peste mulți, mulți ani – nu știu să spun când – îmi voi aminti de ea cu siguranță. Si de echipa Atelierului. Sunt mândră că fac parte din ea.”

Nu epilog, ci „va urma”

Exemplu de succes în domeniul său, cu o carieră în plină ascensiune și o relație de cuplu solidă, Maria Mihaela Ciorobea personifică excelența și profesionalismul în toate aspectele vieții sale. Proaspăt căsătorită cu iubitul său din liceu, se bucură de o relație care a fost martoră la evoluția de la o adolescentă entuziastă la o femeie puternică și încrezătoare. Își îmbogățește constant abilitățile și învață din fiecare experiență, devenind o sursă de inspirație pentru cei din jur și contribuind totodată la a face lumea un loc mai bun. Cu creativitate și tenacitate, Ella deschide noi uși în cariera sa și, reprezentând un exemplu de cum determinarea și pasiunea pot duce la succes, continuă să scrie o poveste frumoasă de a cărei continuare vom auzi cu sigurață.

1 reply on “Ella – cum să iubești ceea ce faci sau să faci ceea ce iubești  ”

  • Foarte frumos spus despre Ella. Așa cum e descrisă este și in realitate, și eu am reușit sa o cunosc la fel după o plecare la IKEA Timișoara pentru recrutări de personal. O plăcere sa mergi cu Deea și Ella in delegație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *