2% pentru antreprenoriatul social dezvoltat de ViitorPlus

Atelierul de pânză și Recicleta sunt două proiecte de antreprenoriat social dezvoltate de ONG-ul ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă. Acționarul principal al acestora este ViitorPlus, iar surplusul din activitatea acestora este alocat pentru dezvoltarea celor 2 proiecte sau pentru realizarea unor noi proiecte pentru dezvoltare durabilă, cu beneficii atât pentru sfera socială, cât și pentru cea de mediu și economică. Astfel, pe termen lung, proiectele se pot autofinanța.

În Atelier se lucrează sacoșe din bumbac natural pentru a înlocui pungile de plastic și se reutilizeză materiale textile (pentru a preveni risipirea acestora), o parte din angajați fiind persoane cu dizabilități fizice sau dificultăți sociale. În programul Recicleta, se colectează cantități mici de deșeuri de hârtie, pentru reciclare, iar transportul se face cu cargo-triciclete (care nu poluează aerul Bucureștiului) care sunt conduse de persoane cu dificultăți sociale.

Ce spun rezultatele celor 5 ani de antreprenoriat social?

De-a lungul timpului, în Atelierul de pânză au fost angajate 17 croitorese, din care 6 cu dizabilități, iar în cadrul proiectului Recicleta, 10 persoane din grupuri sociale vulnerabile au condus cargo-tricicletele. Rezultatele de mediu sunt și ele pe măsură: 88.000 de articole din pânză lucrate în Atelier, preponderent sacoșe din bumbac 100%, netratat, și 260 tone de hârtie colectate pentru reciclare (reprezentând aproape 4.000 de arbori salvați de la tăiere).

Poți vedea mai multe informații despre aceste proiecte și rezultatele lor în Raportul anual al organizației.

Dacă îți plac aceste inițiative și dorești să susții organizația ViitorPlus în dezvoltarea unor noi proiecte de antreprenoriat social, cea mai simplă metodă este redirecționarea a 2 % din impozitul pe venit, pe care l-ai plătit deja statului în 2014, deci nu te costă nimic.

Cum se procedează?

  • Completezi formularul 230, dacă veniturile din 2014 au provenit exclusiv din salariu, sau formularul 200, dacă ai avut și alte tipuri de venituri (ex.: drepturi de autor, convenții civile, chirii etc.). Este suficient sa completezi doar datele personale și semnătura, nu este nevoie să specifici o anumită sumă. Pentru instrucțiuni suplimentare poți accesa aceste link-uri: instrucțiuni pentru formularul 230, instrucțiuni pentru formularul 200.
  • Trimiți formularul prin poștă, cu confirmare de primire, la administrația financiară de care aparții cu domiciliul, până pe 20 mai 2015. Sau ne poți trimite nouă formularul, până pe 1 mai 2015, și ne vom asigura că ajunge la Administrația financiară potrivită.

Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi, folosind urmatoarele date de contact:

Gabriela Iordan – Coordonator campanie 2%
0787-865.168; gabriela.iordan [at] viitorplus.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *