O nouă direcție pentru Atelierul de Pânză: sacoșele din bumbac reciclat!

 

Încă de la înființarea programului Atelierul de Pânză, ne-am dorit ca produsele pe care le realizăm să aibă un impact minim asupra resurselor noastre și să promoveze în rândul clienților noștri grija față de mediul înconjurător. Astfel, dacă în anul 2009 am pornit la drum realizând sacoșe din țesătură 100% bumbac netratat, nevopsit și neînălbit, iată-ne acum, la 12 ani de la înființare căutând metode cât mai concrete de a limita impactul nostru, ca atelier de croitorie, asupra mediului înconjurător. Așadar, cu foarte mult entuziasm, vă anunțăm în mod oficial că am lansat linia de sacoșe realizate din bumbac reciclat!

Sacoșe din bumbac reciclat

Probabil vă întrebați de unde ideea de a lucra cu bumbac reciclat. Desigur, ca orice organizație de impact, Viitor Plus – Asociația pentru dezvoltare durabilă are în componența sa voluntari care se implică în mod real și activ pentru protejarea mediului înconjurător. Astfel, în cadrul unui eveniment, una dintre voluntarele noastre ne-a spus că a primit de curând o sacoșă realizată din bumbac reciclat și ne-a transmis cât de încântată a fost când a aflat care este originea țesăturii respective. Ne-a adus sacoșa la sediu, am testat calitatea țesăturii și am decis că aceasta este noua direcție spre care vrem să ne îndreptăm. Și astfel au început căutările, contactarea furnizorilor, ne-am informat cu privire la metoda de reciclare, cu privire la țara de origine și la calitatea firelor de bumbac.

În urma căutărilor, iată la ce ne-am oprit: 2 nuanțe de țesătură din bumbac reciclat, din care am realizat 3 modele noi de sacoșe pe care se regăsesc 4 printuri în ediție limitată.  

 

Sacoșă bumbac reciclat „LOVE”

Deși linia de producție este incipientă, iar procesul de diversificare și dezvoltare al gamei de produse este încă la început, știm deja de ce am ales să facem acest pas. În ciuda faptului că sacoșele din țesătură 100% bumbac sunt mult mai prietenoase cu mediul și sunt reutilizabile, înlocuind consumul excesiv de pungi de plastic, suntem de părere că țesătura din bumbac reciclat reușește să aducă ceva în plus: oferă furnizorului posibilitatea de a utiliza o țesătură care are potențial de reciclare și care poate fi reintrodusă în circuitul de consum. Astfel, deși țesătura reciclată este tratată pentru a ajunge în stadiul de reutilizare, având în componența sa 90% bumbac reciclat și 10% alte fibre care să susțină procesul industrial (poliester, vâscoză), aceasta ajută la procesul de combatere a industriei „fast-fashion” și promovează economia circulară. Practic, o țesătură ce ar fi ajuns deja la finalul procesului de utilizare și, cel mai probabil, la groapa de gunoi/incinerat, poate fi reciclată prin metode tehnologice și își poate redobândi calitățile de țesătură utilizabilă și potrivită pentru a reintra în circuitul de consum.

De ce bumbac reciclat?

Pe lângă cele menționate mai sus, cifrele și rezultatele studiilor actuale vin să întărească motivația din spatele acestei alegeri:

  • 1 kg de bumbac reciclat salvează până la 55.7 kwH consum energie electrică, respectiv 12 cicluri de spălare ale mașinii de spălat vase;
  • 1 tonă de bumbac reciclat salvează până la 765 litri de apă;

Cu alte cuvinte, alegerea de a realiza și sacoșe din bumbac reciclat reprezintă un pas firesc pentru întreprinderea socială Atelierul de Pânză și sperăm ca împreună cu partenerii și clienții noștri să reușim să aducem în atenția economiei locale o țesătură relativ nouă pe piața din România, dar care are un impact minim asupra consumului de resurse naturale.

Țesătura noastră are următoarele caracteristici:

  • Țara de proveniență: Cehia – importată de un furnizor local;
  • Gramaj: 190-200 gr/m²;
  • Compoziție: 90% bumbac reciclat, 10% poliester;
  • Condiții de întreținere: se poate spăla manual sau la mașină la 30 grade, programul pentru rufe delicate. Nu folosiți înălbitori, nu uscați în uscătorul pentru rufe. Produsul se poate călca la temperatura indicată bumbacului. După prima spălare, materialul intră la apă aproximativ 1-2%;

În final, mulțumim tuturor clienților și partenerilor noștri pentru tot sprijinul oferit în construcția și dezvoltarea Atelierului de Pânză ca întreprindere socială care, dupa 12 ani de existență, alege să treacă la următorul nivel. Împreună, susținând produsele realizate din bumbac reciclat, reușim să închidem bucla consumului de materii prime și să reducem impactul asupra mediului înconjurător.

Împreună, pentru un mediu mai curat și o societate incluzivă!

 

Sacoșă bumbac reciclat gri „Save the planet”Sacoșă bumbac reciclat „Ascultă sunetul naturii”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S.: Pentru că tot am vorbit despre bumbacul reciclat, nu uitați că dacă aveți haine pe care nu le mai purtați și vreți să le reciclați, puteți intra pe Harta Reciclării și afla mai multe detalii despre centrele care colectează materiale textile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *