Dezvoltarea durabilă în contextul turismului. Studiu de caz Romania Photo Tours

Luna septembrie este una din perioadele cele mai spectaculoase și mai bogate în peisaje inedite și nu sunt puțini cei care caută să-și petreacă concediile în locuri pitorești. Dacă tot vorbim de vacanțe, se remarcă o preocuparea tot mai mare pentru integrarea dezvoltării durabile în cadrul activităților turistice. Conform informațiilor preluate de pe site-ul Organizației Mondiale a Turismului, turismul durabil e definit ca: „turism care ține seama pe deplin de impactul economic, social și de mediu actual și viitor, care răspunde nevoilor vizitatorilor, industriei, mediului și comunităților gazdă”.
Excursii Fotografice

În cele ce urmează, vă vom prezenta care sunt recomandările propuse de OMT pentru ca turismul practicat să fie durabil. Fiecare dintre cele 4 recomandări va fi exemplificat cu ajutorul abordărilor propuse de două agentii de turism locale (True Romania Tours și Romania Photo Tours) care promovează prin intermediul site-urilor excursii fotografice în România.

Pentru un turism durabil, trebui să se țină cont de:

1. Utilizarea optimă a resurselor de mediu care constituie un element-cheie în dezvoltarea turismului, menținerea proceselor ecologice esențiale și contribuția la conservarea patrimoniului natural și a biodiversității.
Abordarea propusă: Prin excursiile fotografice organizate de cele 2 agenții de turism, impactul asupra mediului este minim (activitatea care stă la baza acestor tipuri de excursii este fotografiatul, o activitate prietenoasă cu mediul).
Excursii fotografice

2. Respectarea autenticității socio-culturale a comunităților gazdă, conservarea patrimoniului cultural și a tradițiilor ce dăinuie în timp și contribuția la înțelegerea și toleranța interculturală.

Abordarea propusă:
i. În cadrul excursiilor fotografice, cele 2 agenții propun în pachet următoarele:

 

  • participarea la diferite evenimente autentice (obiceiuri din zonele respective, sărbători importante, nunți tradiționale, etc.);
  • vizite la meșteri autentici care încă își desfășoară activitatea;

 

 

Luând parte la astfel de evenimente, turiștii străini au ocazia atât să descopere și să înțeleagă mai bine cultura țării, cât și să încurajeze conservarea patrimoniului cultural imaterial. A fotografia nu presupune altceva decât a observa, astfel se respectă autenticitatea socio-culturală a comunității gazdă. Un alt lucru important de menționat aici ar fi componența grupurilor care nu sunt mai mari de 10-12 persoane (în acest fel evenimentele rămân autentice și nu se transformă în acțiuni cu scop turistic).

ii. Cazarea turiștilor se face fie în pensiuni din mediul rural care păstrează specificul locului și care oferă mâncăruri tradiționale, fie în unități de cazare situate în clădiri istorice sau care sunt construite într-o interpretare modernă a elementelor de arhitectură tradițională. Cazând turiștii în astfel de locații se încurajează conservarea patrimoniul cultural construit și a gastronomiei locale.

iii. Reprezentanții celor două agenții se asigură că turiștii nu realizează fotografiile într-un mod invaziv, prin încălcarea intimității localnicilor și degradarea zonelor.
Excursii fotografice

3. Asigurarea unor operațiuni economice viabile pe termen lung care să ofere beneficii socio-economice distribuite echitabil tuturor părților implicate, care să genereze locuri de muncă, să asigure venituri și servicii sociale pentru comunitățile gazdă, reușind astfel să diminueze gradul de sărăcie.

Abordarea propusă: Cele 2 agenții își propun ca promovând turismul românesc în cadrul străinilor, să contribuie la promovarea economiei locale. Excursiile sunt destinate persoanelor fizice care până acum poate nu luau în considerare să viziteze România. De asemenea, cele două agenții urmăresc să atragă colaborări, pe cât posibil, cu furnizori locali care să promoveze esența diverselor regiuni din România și care totodată să creeze locuri de muncă la nivel local.

4. Menținerea unui grad ridicat de mulțumire al turiștilor, sporind gradul de conștientizare a problemelor legate de durabilitate și promovând practici sustenabile în domeniul turismului

Abordarea propusă: Excursiile fotografice propuse de cele 2 agenții vor avea incluse ghizi specializați, facilitându-se astfel interacțiunea turiștilor cu o anume cultură (în acest fel se realizează mai ușor comunicarea dintre turiști și locuitorii zonei respective, se facilitează înțelegerea diferitelor aspecte importante și provocări legate de dezvoltarea durabilă din punct de vedere cultural și al mediului – aspecte valabile mai ales pentru excursiile concentrate pe peisaje, animale sălbatice și păsări). Astfel turiștii iau parte practic la o experiență integrată în care intră în contact cu localnici, obiceiuri, datini, descoperă mâncărurile tradițonale, află diferite chestiuni legate de realitatea socio-culturală a zonei pe care o vizitează și rămân astfel cu multe amintiri plăcute, dar și cu câteva instantanee surprinse cu ajutorul camerei foto.

În concluzie, excursiile fotografice se aliniază cu principiile turismului durabil, având un puternic impact economic asupra țării noastre. Prin puterea imaginilor realizate de turiști se contribuie la promovarea, conștientizarea, dar și mediatizarea locurilor și găsirea de soluții pentru o dezvoltare durabilă.
Excursii fotografice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *