De ce este important să alegi produse sustenabile?

Cu ocazia mișcării „Iulie Fără Plastic”, ne-am gândit că ar fi util să abordăm și un asemenea subiect pe blog.

Sustenabilitatea este un termen la modă în zilele noastre. Tot mai multă lume se preocupă să îi înțeleagă semnificația și să facă demersuri pentru a adopta obiceiuri cât mai sănătoase în viața de zi cu zi. Această preocupare a devenit populară de câțiva ani și în rândul companiilor, lucru ce-l putem observa în campaniile pe care brand-urile le desfășoară, în mesajele pe care le promovează, componenta de CSR (din engleză – Corporate Social Responsibility) fiind tot mai prezentă în ultima vreme.

De ce este important să susținem inițiativele care realizează produse sustenabile?

Când începi să te informezi despre poluare și despre efectele acesteia, despre ce poți să faci pentru a îmbunătăți calitatea vieții, când începi să reduci efectiv consumul, să reutilizezi obiectele și să reciclezi ce se poate, devii mult mai conștient de tot ce înseamnă poluarea și totodată începi să te simți mai bine cu tine știind că faci demersuri pentru a adopta un comportament prietenos cu mediul și cu resursele sale (care din păcate știm prea bine că sunt limitate).

Efectele poluării

Iată 5 argumente pentru care e bine să susții afacerile locale care realizează produse sustenabile:

1. Salvezi bani pe termen mediu și lung

Sună tentant să investim mai puțini bani pentru un bun care ne este necesar, însă de cele mai multe ori s-a dovedit următorul lucru: cu cât dăm mai puțin pe bunul respectiv, cu atât mai des trebuie să-l schimbăm.

Iar ca să îți oferim un exemplu concret, ne vom concentra pe aria noastră de activitate. Dacă pe săptămână să zicem că mergi de 2 ori la cumpărături și de fiecare dată cumperi câte o pungă de plastic (pe care dai aproximativ 1 leu), cu un simplu calcul descoperim că pe săptămână ajungi să cheltui 2 lei doar pentru a cumpăra pungile de plastic, ceea ce înseamnă că pe lună ajungi să dai 8 lei, iar pe an ajungi la suma de 96 lei. De banii aceștia, poți opta pentru a cumpăra 2 sau chiar 3 sacoșe de pânză de la noi, pe care le poți folosi ani buni dacă ai grijă de ele (prețul pentru o sacoșă variază între 25 și 39 lei).

Iar acesta este numai un exemplu, gândește-te câte economii ai putea face dacă ai aplica acest algoritm în toate alegerile pe care le faci în viața de zi cu zi.

Sacoșă S2 - Ascultă sunetul naturii

2. Faci bine pentru sănătatea ta

Făcând cumpărături într-un mod conștient, îți dai seama câte dintre produsele pe care le iei sunt nocive pentru sănătatea proprie, cât și a celor din jurul tău și poți opta pentru alternative eco-friendly. Pornind de la exemplul de mai devreme, de la punctul 1, gândește-te la pungile de plastic pe care le iei atunci când mergi la cumpărături. De cele mai multe ori acestea fie sunt de unică folosință, fie reușești să le folosești de 2-3 ori. Ei bine, aceste produse odată aruncate la gunoi, ele nu se pot recicla și ajung la incinerare, ceea ce implică o creștere a nivelului de poluare a atmosferei cu substanțe toxice, fenomen la care tu ai contribuit în urma alegerilor pe care le-ai făcut. În schimb, dacă ai fi mers pe o variantă eco, un produs reutilizabil, cum e o traistă de-a noastră din bumbac, o geantă sau un rucsac Puzzletex, efectele negative despre care vorbeam mai sus nu ar mai fi existat.

Atelierul de Pânză-accesorii Puzzletex

3. Faci bine mediului înconjurător

Alegând produse reutilizabile, încurajezi alternativele care nu dăuneaza mediului. Produsele cu durată de folosință îndelungată înseamnă mai puține deșeuri și implicit mai puțină poluare.

4. Contribui la reducerea gazelor cu efect de seră

Atunci când alegi produse de la afaceri locale, pe lângă faptul că susții activitatea respectivelor inițiative, contribui și la reducerea impacul asupra mediului înconjurător, mai exact reduci amprenta de carbon.

Important de amintit aici este faptul că odată ce aceste gaze ajung în atmosferă, ele contribuie în egală măsură și la fenomenul de încălzire globală, care, din păcate, se manifestă deja prin schimbări climatice, prin degradarea solului, fenomene pe care le resimțim în zilele noastre.

5. Te simți împăcat cu alegerile pe care le faci

Alegerea unui produs eco-friendly contribuie la reducerea generală a deșeurilor menajere, ceea ce conduce la transformarea lumii într-un loc mai verde, în care tu și urmașii tăi puteți trăi în armonie.

Sperăm că toate aceste informații ți-au fost utile și că te-au ajutat să faci alegeri sustenabile!


Pentru mai multe informații despre activitatea noastră, te așteptăm pe:

– Website: https://www.atelieruldepanza.ro/
– Facebook: https://www.facebook.com/atelieruldepanza
– Instagram: https://www.instagram.com/atelierul_de_panza/


Atelierul de Pânză este întreprinderea socială cu statut de unitate protejată a asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Recicleta, Harta ReciclăriiEco Provocarea, Biroul Eco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *