Să cumpărăm echitabil

La supermarket sunt multe produse aduse la un loc- toate cu un preț convenabil- care să facă cu ochiul cumpărătorului. Majoritatea din ele sunt făcute în serie, de utilaje și în mari hale  industriale.

Nu cu mult timp în urmă, lucrurile nu stăteau așa. Obiectele din comerț erau făcute de meșteșugari, de oamenii care știau meserie și le confecționau în ateliere. Ei sunt în continuare aici, dar produsele lor nu. E greu să concurezi într-o mediu economic globalizat, unde lucrurile sunt mișcate de investiții mari și controlate de o serie de multinaționale.

De aceea au apărut grupuri care să readucă în vad micii producători. Și există și un nume pentru această inițiativă: comerț echitabil (fair trade).

Acest concept înseamnă: „un parteneriat comercial bazat pe dialog, transparenta si respect, a carui scop este cresterea echitatii in comertul international. Contribuie la o dezvoltare durabila   oferind conditii comerciale mai bune si asigurand drepturile producatorilor si muncitorilor marginalizati, in special in tarile din Sud”.

Cu alte cuvinte, se dă o șansă micilor producători din zone care nu pot concura pe piață, la nivelul la care se face. Ce se întâmplă diferit este că se acordă atenție, în actul economic, producătorului și se creează o rețea de oameni care vor să asocieze actului economic alte valori decât cele strict economice. Astfel se ia în considerare contextul social, situația producătorului. Obiectele ce ies din mâna lor sunt valorificate ca atare și nu numai din punctul de vedere al utilității.

Fiecare produs vine cu o poveste, nu cu un preț.

În Europa, mișcare fair trade a început în urma cu 50 de ani.

Avem și în România un magazin care funcționează după aceste valori. Este vorba de Koala Fair Trade, din Cluj. Există și varianta online a magazinului, unde vedeți ce obiecte vă oferă meșteșugari din America Latină, Asia și Africa.

Pentru că și persoanele din atelierul nostru sunt niște mici meșteșugari, sacoșele noastre au ajuns în magazinul Koala. La Cluj, se caută obiecte valoroase.

Unde

Magazinele Koala Fair Trade

Avem doua magazine Fair Trade in care gasesti produse lucrate manual care respecta principiile Fair Trade si unde afli povestile, cunosti cultura si viata producatorilor ce realizeaza aceste produse.

delimitare

Cluj-Napoca: str. Napoca, nr. 14

Magazinul situat in centrul Clujului este primul Fair Trade Shop din Romania unde va asteptam cu drag sa descoperiti produsele noastre.

Nu mai rămâne decât să vă chemăm la ”cumpărături pentru o lume mai bună”.

 

sursa: http://www.koalafairtrade.ro/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *