Bestiarul pungilor de plastic

Varianta neoficială( din punctul de vedere al unui super-erou)

Într-un mod atipic, acest bestiar va începe cu o taxonomie.

Există numeroase clasificări ale pungilor de plastic, după diverse criterii, cum ar fi de exemplu:

– după folosință:  -avem punga de zi cu zi, albă, impersonală, cu distanța între mânere de 20cm- pungus communis

punguța mică de bombonele, sandvișuri, alte obiecte alimentare sau, în literatura clasică, cu bani- pungus minorus

punga de piață de supermarket, ce prezintă o interesantă ecologie și bune relații cu mediul înconjurător: transparentă pentru ca atât cumpărătorul cât și casiera să poată vedea conținutul, cunoaște o fază de hibernare, închizându-se cu tot cu conținut prin intermediul unei etichete lipicioase pentru a se conserva până la următoarea deschidere- pungus hibernatus

după modul de aruncare:  -cele care reintră în ciclul natural- prin aruncare la coșul de gunoi, cu șanse de reciclare

–  cele care intră în mediul artificial, în mod invaziv, ce duc un ciclu de viață de succes, reușind să rămână în natură, chiar și pentru 1000 de ani.

Clasificările pot merge la nesfârșit. Eu o să vă prezint una care a reieșit din confruntările mele cu foșnitorincii,  ce are drept criteriu rezistența lor la reciclator, dată de compoziția chimică. este, deci, o clasificare cvasiștiințifică.

Azi, HDPE

Cunoscut și sub numele de High-Density Polyethylene, acesta este un material plastic compus din polimeri liniari, neramificați, după cum știți prea bine. Doar că e mai ușor de recunoscut sub formă de pungă:

Caracteristici: este mai ușor decât apa, cerat, opac și conține stabilizatori UV pentru a face față vremii urâte și însorite(de obicei, se transformă în negru). Producția lui necesită energie și materie brută echivalentă producerii unui kg și 3/4 de ulei.

Specii: HDPE poate lua forma unei: sticle de lapte, rezervor de benzină, pungă de plastic, capac de borcan de miere, jucării pentru copii etc.

Bun, bun, este clar că acest HDPE este util, dar oamenii folosesc foarte puțin obiectele mai-sus menționate(mai puțin dacă le colecționează). Atunci, cum scăpăm de el? poate fi reciclat prin retopire, însă se pierde din calitate. sau, poate fi incinerat, însă datorită faptului că este dotat cu aditivi, rezultă deșeuri. Dezintegratorul de particule încă nu s-a inventat. Într-adevăr trăim vremuri grele, în care taxonomiile ne pot ajuta dacă vrem sau nu să facem ceva în legătură cu eterna ușurătate a particulelor de plastic.

Pentru acuratețe științifică, vă prezint și forma de pui a lui HDPE:

p.s.: dacă dețineți mărturii legate de această specie de plastic, activitatea noastră științifică este deschisă intervențiilor din exterior

 

4 replies on “Bestiarul pungilor de plastic”

    • momentan, activitatea noastră este una științifică, de informare și educare, pentru ca oamenii să privească cu alți ochi pungile de plastic: pot cere, de exemplu, la magazin, în loc de pungă de plastic, un recipient de HDPE. ce privire plină de stimă va primi înapoi!

  • Cum te vor primi copii din viitor, mai Super Sacoso de Panza :)! Cu cata mandrie si admiratie…A propos! Cand scoti promotionale sustenabile cu imaginea ta pe ele, cumpar garantat 🙂 Un tricou, o cana, poate chiar o sacosa de panza 🙂

    • nu as vrea sa fiu unul din acei super-eroi(i.e. batman, superman, spiderman) megalomani, care isi ascund identitatea, in schimb, gasesti obiecte cu imaginea lor de super-eroi peste tot. dar, s-ar putea ca acei comentatori activi (i.e. tu) sa primeasca astfel de cadouri, poate chiar un tete-a-tete…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *