Puzzletex

Linia de produse Puzzletex reprezintă, așa cum ne place nouă să spunem, „o dovadă clară de consum responsabil, un efort canalizat în direcția dezvoltării durabile, iar fiecare produs este special și unic”. Printre produsele Puzzletex puteți regăsi următoarele: penare, ghiozdane (de adulți și de copii), borsete, portfarduri, genți (diferite modele, dimensiuni și compartimentări), huse (laptop/tablete), huse pentru ghiveci și sacoșe diverse.

Dar haideți să descoperim împreună cum a luat naștere această colecție de produse și cum am ajuns să promovăm economia circulară.

În toamna anului 2016 am derulat proiectul Re-Creația, destinat sectorului creativ de artiști și designeri de produs, finanțat de Ministerul Culturii. Doritorii puteau să se înscrie la următoarele secțiuni: „Ilustrații” și „Design de produs”.

126 de tineri creativi, cu idei minunate s-au înscris în concursul RE-Creația pentru a înfrumuseţa sacoşele de pânză și pentru a propune variante creative de transformare a deşeurilor textile în noi produse funcţionale.

Câștigătorii secțiunii Ilustrații au fost:

  • Daria Stoian cu „Am râs”
  • Ioana Oltean cu „AȘE DA pentru viitor”
  • Laura Munteanu cu „Together”
  • Raluca Enea cu „Un’te duci tu codrule?”
  • Mirona Tartan cu „Învierea naturii”

Regăsiți lucrările în pagina aceasta.

Câștigătorii secțiunii Design de produs au fost:

  • Georgiana Ghit cu „Fotoliul puf”
  • Alexandra Pop cu „Geantă de umăr/ laptop”
  • Valentina Honceru cu „Covorul tradițional din materiale reciclate”
  • Erika Poplicean cu „Jacheta Coolwool”
  • Loredana Cleja cu „Săculeții pentru condimente/ semnele de carte în formă de șoricei”

Propunerile acestora pot fi vizualizate aici.

logo-puzzletex

 

În total, s-au acordat 10 premii, în valoare de 1000 RON fiecare (*valoarea supusă impozitelor aferente). Designerii câștigători au fost implicați ulterior în materializarea prototipurilor și a producției de serie. Rezultele au fost anunțate pe 7 noiembrie 2016, iar festivitatea de premiere a avut loc pe data de 10 noiembrie.

De asemenea, e important de menționat faptul că artiștii câștigători la secțiunea „Ilustrații” au cedat Atelierului de Pânză toate drepturile de proprietate intelectuală și utilizare a ilustrațiilor și conceptelor de produs câștigatoare. Noi ne-am asumat să plătim însă drepturi de autor în valoare de 5% din valoarea produselor vândute în momentul lansării colecţiei de serie (calculat la preţ de vânzare fără TVA).

Întrucât ne-a plăcut atât de mult acest proiect, ne-am dorit să îi oferim o continuitate și așa a apărut linia de produse Puzzletex. De-a lungul timpului am dezvoltat și perfecționat această linie de produse. Produsele marca Puzzletex sunt realizate din resturi de materiale textile pe care le primim sub formă de donație de la diferiți furnizori. Aceste resturi de materiale din care realizăm produsele reprezintă bucăți textile care rămân în urma prelucrării unor produse (exemplu: perdele, draperii, fețe de masă etc.). Probabil ați observat că atunci când o perdea se taie la dimensiunile dorite, rămâne un rest de material (din păcate, de cele mai multe ori, aceste resturi rămase nu sunt valorificate și ajung să sfârșească la groapa de gunoi). Aici intervenim noi și încurajăm furnizorii să colecteze aceste bucăți rămase după prelucrări, să le strângă și să ni le doneze. 

Produsele din gama Puzzletex sunt unice, niciodată 2 produse nu vor semăna 100% între ele. Întrucât bucățile diferă între ele ca dimensiune, croitorii caută cele mai optime soluții prin care le pot reutiliza și transforma în noi accesorii (în funcție de lungimea metrajului, aceștia își dau seama ce produse pot realizate, câte bucăți, astfel încât pierderile de materiale să fie minime sau deloc).

Cei mai încântați de aceste produse sunt clienții care înțeleg conceputul din spatele realizării acestor accesorii, dar și companiile care doresc să ofere cadouri originale (pentru că un produs se poate replica de maxim 2-3 ori, în funcție de materialul disponibil) și prietenoase cu mediul angajaților și colaboratorilor. 

Toate produsele Puzzletex sunt disponibile aici. Imaginile cu produsele de pe site sunt cu titlu de prezentare. Pentru comenzi, alege modelul de produs dorit și ia legătura cu echipa Atelierului pentru a afla care sunt metrajele disponbile (adresa de e-mail: contact@atelieruldepanza.ro).

Rucsac Puzzletex
Geantă G5 Puzzletex
Borsetă Puzzletex